För dig som är rörelsehindrad resenär på TUI fly

När du som passagerare inte kan ta dig till en nödutgång i flygkabinen utan hjälp klassas detta som rörelsehindrad resenär inom flygvärlden. För dig som passagerare kan vi erbjuda olika former av assistans för att underlätta flygresan.
Det är viktigt att du meddelar oss vid bokningstillfället om du behöver assistans på flygplatsen. Med detta avses exempelvis bärhjälp, om du behöver en rullstol för att komma ombord på flygplanet eller om du har en manuell/eldriven rullstol du vill ta med sig på resan.

Manuell rullstol

Du som resenärer med manuell rullstol ombedes att kontakta oss om höjden på rullstolen överstiger 86 cm vilket är max höjd. Går den manuella rullstolen att fälla ihop behöver detta inte rapporteras.

Eldriven rullstol

Du som resenär med eldriven rullstol måste innan avresa skicka information till flygbolaget om:

  • Längd
  • Höjd
  • Bredd
  • Vikt
  • Om den går att fälla ihop eller ej
  • Batterityp

Vänligen observera att Litiumbatterier på en eldriven rullstol måste tas bort från rullstolen och packas separat i handbagaget under flygningen. Maxgränsen är 160kW per batteri.

Ovan information mailas till tuifly@tui.se så snart bokningen är gjord – allra senast 48 timmar före avresa.

Har du frågor eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta oss på telefon.

Ombord

Du som passagerare med rörelsehinder tas i möjligaste mån ombord först för att ges tid att finna sig tillrätta innan andra passagerare kommer ombord. Vi ber därför att passagerare med rörelsehinder befinner sig vid gaten senast 50 minuter innan avgång.

För att resa ensam med rörelsehinder måste du själv kunna ta dig till, exempelvis, toaletter och utgångar ombord. Reser du med egen personlig assistent eller annan hjälp får denna person max vara två passagerare behjälplig under flygresan.

Sittplatser

För dig som vill förboka din plats i planet finns det på grund av säkerhetsregler vissa restriktioner i vilken plats som går att välja. Det finns ingen möjlighet att boka mittenplatserna, sittplatserna längst ut mot gången och ej heller platser i anslutning till utgång/nödutgång.

Bra info

För mer information om vad som kan vara bra att tänka på under resan besök Swedavia.

För mer information om EU-förordningen för personer med funktionshinder besök Transportstyrelsen.