För dig med en funktionsnedsättning som reser med TUI fly

För dig som passagerare kan vi erbjuda olika former av assistans för att underlätta flygresan.

Det är viktigt att du meddelar oss vid bokningstillfället om du behöver assistans på flygplatsen. Med detta avses exempelvis bärhjälp, om du behöver en rullstol för att komma ombord på flygplanet eller om du har en manuell/eldriven rullstol du vill ta med sig på resan.

Särskild assistans på flygplatsen

Vi erbjuder olika former av assistans för dig som har någon typ av funktionsnedsättning.

  • Nedsatt hörsel (DEAF)

  • Nedsatt syn (BLND)

  • Nedsatt utveckling/funktion (DPNA) DPNA: för personer med kognitiv funktionsvariation, som behöver assistans på flygplatserna, till exempel inlärningssvårigheter, demenssjukdom, Alzheimers sjukdom, Autism och Downs syndrom.

  • Kan gå hjälpligt, WCHR (ramp) innebär att resenären kan ta sig uppför/nedför trappor och till/från flygstolen på egen hand. Personen behöver rullstol till/från flygplanet.

  • Delvis bärhjälp behövs, WCHS (trappsteg) innebär att resenären inte kan gå upp/ned i trappor, men kan gå till/från sin sittplats. Personen behöver rullstol till/från flygplanet och måste bäras uppför/nedför trappor.

  • Bärhjälp behövs, WCHC (kabin) innebär att resenären är helt orörlig, behöver rullstol till/från flygplanet och måste bäras uppför/nedför trappor och till/från sittplatsen.

Om du är i behov utav någon av ovanstående assistanser ber vi dig att kontakta oss via Formulär för särskilda behov på flygresan.

Manuell rullstol

Du som resenärer med manuell rullstol ombedes att kontakta oss om höjden på rullstolen överstiger 86 cm vilket är max höjd. Går den manuella rullstolen att fälla ihop behöver detta inte rapporteras.

Eldriven rullstol

Du som resenär med eldriven rullstol behöver innan avresa skicka in kompletterande information till oss så snart bokningen är gjord – allra senast 48 timmar före avresa.

Vänligen observera att om ni har med er litiumbatterier så behöver vi information om totalt antal batterier, deras vikt och styrka angivet i volt, ampere och wattimmar per batteri. Varje resenär kan som mest ta med sig ett ordinarie litiumbatteri på högst 300WH, utöver det kan man ta med sig ett extra batteri med max 300WH eller två batterier på högst 160Wh per batteri. Litiumbatterier ska vara avmonterade och skyddade mot kortslutning ifall det går. De avmonterade batterierna skall transporteras i kabin och vara separerade i skyddande förpackningar.

Skicka in din förfrågan via Formulär för särskilda behov på flygresan.

Har du frågor eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta oss på telefon.

Ombord

Du som passagerare med rörelsehinder tas i möjligaste mån ombord först för att ges tid att finna sig tillrätta innan andra passagerare kommer ombord. Vi ber därför att passagerare med rörelsehinder befinner sig vid gaten senast 50 minuter innan avgång.

För att resa ensam med rörelsehinder måste du själv kunna ta dig till, exempelvis, toaletter och utgångar ombord. Reser du med egen personlig assistent eller annan hjälp får denna person max vara två passagerare behjälplig under flygresan.

Sittplatser

För dig som vill förboka din plats i planet finns det på grund av säkerhetsregler vissa restriktioner i vilken plats som går att välja. Det finns ingen möjlighet att boka mittenplatserna, sittplatserna längst ut mot gången och ej heller platser i anslutning till utgång/nödutgång.

Bra info

För mer information om vad som kan vara bra att tänka på under resan besök Swedavia.

För mer information om EU-förordningen för personer med funktionshinder besök Transportstyrelsen.